Assalamualaikum kawan2 ^_^
Haa tu dia. Lepas resepi Sudubu Jjigae ada pulak resepi lain. Hahaha.
Actually dah terperam lama dalam draft blog ni, moh ler publish kan.
Bahan - bahan:
- Ayam 8-9 ketul
- Telur 2-3 biji
- Tepung gandum
- Tepung jagung
- Bawang putih
- Cili blender
- Sos gochujang
- Gula
- Madu
- Sos tomato
- Sesame oil
- Bijan (sangai)
Cara - caranya:
- Gaul ayam dengan garam dan black pepper
- Dalam bekas lain, letak tepung gandum dan tepung jagung
- Pukul telur 2-3biji
- Salut ayam dengan tepung, kemudian telur, dan salut balik dgn tepung. Kiranya 2 kali salut dengan tepung
- Panaskan api dan goreng ayam secara deep fry sehingga kekuningan
Untuk sos:
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih.
- Kemudian, masukkan cili yang telah blender (cili kering + bawang merah + bawang putih)
- Bila dah garing, masukkan 3 sudu Gochujang, sedikit gula, madu, 2 sudu sos tomato dan sedikit sesame oil
- Last sekali, taburkan bijan yang telah disangai
Ini hasilnyaaaaa, nyumnyum ^_^
No comments:
Post a Comment