Pages

Tuesday 27 March 2018

Resepi Sundubu Jjigae (Beef)

Assalamualaikum kawan2 ^_^
Haa tajuk resepi tu dah kenapa? Kenapa tiba2 ada entry pasal resepi ni? Hahaha.

Sebenarnya untuk makan malam harini, Awin masak Sundubu Jjigae.
Ini antara makanan Korea yang Awin paling feberet! ^_^
Tak kisahla makan dekat Sopoong ke, Gomonae atau mana2 restaurant Korea, Awin akan pilih menu ni.

Sundubu Jjigae ni apa sebenarnya?
Sundubu Jjigae ni actually soft tofu stew.
Kalau makan dekat Sopoong, dia ada pilihan Beef, Chicken atau Seafood.
Ofkos la Awin akan pilih Beef. Seafood pun sedap jugak. Anak2 pun suka sangat ok!

Ok jom berbalik kepada resepi Sundubu Jjigae ni.

Bahan-bahan (untuk 2-3 orang makan):

  • 3 ulas bawang putih (tumbuk)
  • 3-4 sudu sos Gochujang (jika tiada, boleh pakai cili blender)
  • 1 sudu kicap manis
  • 2 sudu Gochugaru (jika tiada, boleh pakai chili powder yang dalam paket tu)
  • 2 genggam daging yang dipotong nipis
  • Stok ikan bilis
  • Cendawan Shiitake (potong panjang2. Optional, nak letak boleh, tak nak pun takpe )
  • Cendawan Enoki
  • Tofu lembut
  • 1 sudu sesame oil
  • Daun bawang
  • Kimchi

Cara-caranya:
  • Tumiskan bawang putih dan sos Gochujang.
  • Kemudian masukkan kicap manis dan Gochugaru.
  • Masukkan pulak daging yang dipotong nipis tadi.
  • Gaul2 sikit, masukkan stok ikan bilis. Kalau air kurang boleh tambah. Tapi jangan banyak sangat pulak. Nanti kuah tak pekat.
  • Agak2 daging dah empuk, masukkan soft tofu. Tofu tu korang boleh pakai either yang panjang atau yang segiempat. Awin pernah pakai dua2 jenis, sama je:)
  • Kemudian masukkan pulak cendawan Shiitake.
  • Biarkan mendidih dalam 1-2minit, masukkan pula cendawan Enoki dan sesame oil.
  • Letak sedikit kimchi
  • Tutup api, letak garam secukup rasa dan taburkan daun bawang
  • Siap!

Hasilnya, tadaaaaaa.


Ada rupa macam yang makan dekat restaurant Korea tak? Hahaha.

Sos Gochujang tu Awin selalu Awin beli online. Kalini Awin beli dekat Suka Daso .
Dah 2 kali beli dekat sini. Sedap dan yang paling best boleh COD hehe.

Ok kawan2. Selamat mencuba. Annyeong ^_^

1 comment: