Pages

Wednesday 23 May 2018

Resepi Yangnyeom Chicken aka Ayam Goreng Korea

Assalamualaikum kawan2 ^_^
Haa tu dia. Lepas resepi Sudubu Jjigae ada pulak resepi lain. Hahaha.
Actually dah terperam lama dalam draft blog ni, moh ler publish kan.

Bahan - bahan:
  • Ayam 8-9 ketul
  • Telur 2-3 biji
  • Tepung gandum
  • Tepung jagung
  • Bawang putih
  • Cili blender
  • Sos gochujang
  • Gula
  • Madu
  • Sos tomato
  • Sesame oil
  • Bijan (sangai)

Cara - caranya:
  • Gaul ayam dengan garam dan black pepper
  • Dalam bekas lain, letak tepung gandum dan tepung jagung
  • Pukul telur 2-3biji
  • Salut ayam dengan tepung, kemudian telur, dan salut balik dgn tepung. Kiranya 2 kali salut dengan tepung
  • Panaskan api dan goreng ayam secara deep fry sehingga kekuningan
Untuk sos:
  • Panaskan minyak dan tumis bawang putih.
  • Kemudian, masukkan cili yang telah blender (cili kering + bawang merah + bawang putih)
  • Bila dah garing, masukkan 3 sudu Gochujang, sedikit gula, madu, 2 sudu sos tomato dan sedikit sesame oil
  • Last sekali, taburkan bijan yang telah disangai


Ini hasilnyaaaaa, nyumnyum ^_^

No comments:

Post a Comment